Opdracht 1

  1. De foto’s van Anton Corbijn vallen op omdat zr heel erg simplistisch zijn, maar toch elegant.
  2. Anton Corbijn maakt vooral zwart wit foto’s die grimmig overkomen. Gewone celebritie foto’s zijn vaak in kleur en braver.
  3. David Bowie; speels, opdringerig

U2; weermoedig, serieus

Elvis Costello; humoristisch, breekbaar

Miles Davis; uitdagend, verdoofd

  1. De foto van Elvis Costello vind ik het mooist. Bij Elvis zie je een vrolijke man en dus een man met emoties. De andere portretten vind ik er “doods” uitzien.
  2. De bandleden staan allemaal bij elkaar, ze lijken in de rij te staan op een soort gang. Ze komen redelijk intimiderend over, alsof ze je zo neer kunnen steken. Ik denk dat dit ook de bedoeling is, want U2 is niet een typische poeslieve boyband.
  3. Je ziet niet echt dat bono de zanger is. Bij een doorsnee albumcover staat de zanger centraal in beeld. Dit is hier maar gedeeltelijk het geval. Je ziet duidelijk dat U2 een eenheid is en dat ze niet van elkaar te scheiden zijn.
  4. De foto van REM vind ik intimiderend.
  5. Nee, de leden van REM lijken te poseren en ze kijken duidelijk in de camera. Bij U2 kijken ze maar een beetje naar de camera.
  6. De foto van Miles Davis spring er voor mij het meeste uit, omdat hij duidelijk het meeste emotie laat zien. Miles ziet er angstig uit als of hij niet weet wat er aan de hand is er wat er gaat gebeuren. Plus de foto maakt je een beetje bang door zijn grote witte ogen.

 

Opdracht 2

  1. Om een indruk te geven van groepen mensen die veel op elkaar lijken maar toch echt wel verschillend zijn.
  2. Het streeft zeker het doel na, want de fotograaf wil ons de verschillende stijlen laten zien wat wij als mens leuk vinden/fijn om te dragen. Door een standaard pose aan te nemen die iedereen moet volgen, geeft het ons een betere impressie van hoe zij zich kleedden.
  3. Ik denk dat aparte foto’s niet werken. Door het in series van 12 stuks te presenteren geeft het ons een sterker gevoel van wat mensen in een groep dragen i.p.v. een debiel die daar alleen maar een beetje suf staat met zijn malle kleren.
  4. De gabberbitches spreken mij het meest aan, omdat ik niet eens wist dat zij bestonden. Ik dacht dat gabber eigenlijk alleen maar mannen kon zijn. Het was wel apart om die vrouwen te zien met hun kaalgeschoren hoofden.

 

Opdracht 3

  1. Je ziet een wat oudere man uit een gat van bovenop een heuveltje komen. Hij zwaait met een witte vlag.
  2. Model, pose, decor
  3. Beide beelden zijn redelijk surrealistisch in de zin van dat het een situatie is die nooit echt zal gebeuren. Maar de beelden hebben ook iets realistisch, omdat de personen op het schilderij en de foto er zo echt uitzien.
  4. Jazeker, omdat de situaties en de compositie nooit realistisch kunnen zijn.
  5. Ik denk dat Hocks veel met Photoshop heeft gewerkt. Hij heeft een foto gemaakt van een man die een vlag vasthoudt en heeft dat op een landschapsportret geplakt.

Opdracht 4

  1. De foto’s van Geerlinks geven mij een redelijk ongemakkelijk gevoel. Ze zien er heel echt uit maar toch klopt er iets niet.
  2. Ik denk dat zij emoties wil oproepen waardoor je wat langer naar de foto’s kijkt.
  3. Zeker, ik krijg er een knoop in mijn maag van. Ik vind het niet zo fijn om naar de foto’s te kijken aangezien ze zo realistisch overkomen.
  4. Ik kan de tegenstanders van de foto’s wel begrijpen. De foto’s van Margi Geerlings zijn redelijk eng. Het gebruik van licht geeft de baby’s een soort van duivelachtig gevoel mee.
  5. Je zou de foto’s kunst kunnen noemen? Kunst hoeft niet altijd leuk om naar te kijken te zijn. Ik vind ze persoonlijk vreselijk maar meningen verschillen.
  6. Ik denk dat Geerlinks veel aandacht geeft aan de belichting van foto’s.

Opdracht 5

  1. Ik denk niet dat Rineke Dijkstra een styliste heeft gebruikt. De modellen dragen gewone kleren die je bij hun verwacht en de make-up die gebruikt wordt ziet er best amateuristisch uit.
  2. Nee ik zie geen kwetsbaarheid op de foto’s. Ik zie geen enkele vorm van emotie. De foto’s doen me meer denken aan de typische foto’s die gebruikt worden voor reclamecampagnes.
  3. Je kan zeggen dat ze de mensen niet mooier maakt dan ze zijn maar dat wil nog niet zeggen dat je de kwetsbaarheid laat zien.

Opdracht 6

  1. Nee, het zijn geen typische staatsieportretten, want op een normaal staatsieportret zie je de vorst en face met de sjerp duidelijk zichtbaar.
  2. Haar gezicht is meer uitgelicht dan de rest van haar lichaam, het geeft een beetje het gevoel van een schilderij uit de gouden eeuw. Ook de kleuren doen mij denken aan schilderijen uit de gouden eeuw.
  3. Heel erg vrouwelijk, want ze staat er heel erg vrouwelijk en ontspannen op. Trots, omdat ze erop staat alsof ze blij is met wat ze heeft bereikt.
  4. Nee ik denk dat de foto’s in zwart wit niet zo mooi zijn omdat het schilderachtig effect van de kleuren dan verdwijnt.
  5. Ik ben het ermee eens dat de invloed van de fotograaf dominant is, want dit is niet een typische staatsieportret, eerder een schilderij op doek.
  6. Ik denk dat de campagne bedoelt is om het illegaal downloaden van muziek aan te kaak stellen. Als artiesten niet meer beloond worden om de muziek die ze maken, waarom zouden ze dan nog doorgaan? Dan worden ze monddood gemaakt.

Opdracht 7

  1. Anton Corbijn: Celebrities, veel zwart-wit, veel kopstukken

Ellie Uytenbroek: Genres, rijtjes, weinig attributen

Teun Hocks: Surrealistisch, landschappen, gekunsteld

Margi Geerlings: Duister, realistisch, macaber

Rineke Dijkstra: Veel portretten, geen attributen, kaal

Erwin Olaf: veel aandacht voor belichting, veel in scene gezet, veel kleur

  1. Ik vond er geen van de manieren van fotograferen echt mooi. Degene die mij het meeste aansprak was Margi Geerlings, omdat de foto’s zo realistisch overkomen dat het je een knoop in de maag geeft van macaberheid.
  2. De attributen en decors/achtergronden van Teun Hocks spreken mij het meest aan, omdat ze simpel en relatief rustig zijn, niet overladen met onnodige attributen.
  3. Sepia, omdat ze toch de indruk geven dat ze wat ouder zijn.
  4. De mooiste foto vond ik de man met rook van de onderkant van zijn pijp van Teun Hocks, omdat die foto gewoon zo raar en verkeerd is.
  5. Mij portret zou ik laten maken door Teun Hocks, omdat zijn surrealisme mij heel erg aanspreekt.

 

Ik ben voor een opstelling gegaan waarvan ik dacht dat het origineel zou zijn. Op de achtergrond zie je een portret van mij, mijn broertje en mijn zusje. Dit portret werd rond eind 2012 gemaakt door dhr. R Fortgens. Op de voorgrond zie je mijn vader, mijn moeder en ons nieuwe hondje. Ik vond de opstelling wel leuk omdat het een foto is van 2 verschillende tijdsmomenten. De achtergrond 2012 en de voorgrond 2016.

Maak jouw eigen website met JouwWeb