1. Geef argumenten voor-en tegen het optreden van Beyoncé

 

Tegenargumenten: Deze Superbowl show draait om het sportevenement, om entertainment en om Coldplay. Beyonce zou eigenlijk maar een bij-act zijn van Coldplay en ze heeft Coldplay eigenlijk naar huis gespeeld. Ze heeft de show van Coldplay gestolen wat respectloos is. Ook heeft ze de pauze gebruikt van een sportevenement om politiegeweld tegen Afro-Amerikanen en vrouwendiscriminatie onder de aandacht te brengen op een harde manier. Dit zou ze tijdens een politieke bijeenkomst moeten doen.

Voorargument: Ik vind haar actie supergoed, hier laat ze nog eens zien dat ze veel meer is dan alleen een zangeres en zet ze (hopelijk) de wereld zo aan het denken. Waarom zou een succesvolle, vrouwelijke Afro-Amerikaanse entertainer haar mening over bepaalde problemen niet mogen geven? 

 

2.Geef voorbeelden van geëngageerde kunst uit de 21e eeuw en de 20e eeuw.

 

Voorbeelden van geëngageerde kunst uit de 21e eeuw: spotprenten van Charlie Hebdo (intolerantie van godsdiensten), Love the way you lie van Eminem/Rihanna (zangers; tegen huiselijk geweld), the Hunger games (film; democratie moet het altijd winnen van tirannie)

Voorbeelden van geëngageerde kunst uit de 20e eeuw: La Guernica van Picasso (schilder; tegen de burgeroorlog in Spanje), Imagine van John Lennon (zanger; we moeten in een wereld zonder geweld leven), 1984 van George Orwell (schrijver; communisme werkt niet ).

 

3.Welke actuele maatschappelijke normen en dominante waarden zitten in de clip vervat?

De videoclip van Beyoncé heeft kritiek op meerdere maatschappelijke problemen namelijk de nog steeds bestaande discriminatie van de zwarte bevolking in Amerika door de politie. Dit wordt verwoord door de clip heen en is als graffiti op de muren geschilderd (‘Stop shooting at us’). Ook wordt het zwakke optreden van de overheid bekritiseerd nadat de orkaan Katrina New Orleans in 2005 grotendeels verwoestte. Ruim tien jaar later is het nog een puinzooi. Ook doet Beyonce een oproep naar Afro Amerikaanse vrouwen om ‘op te staan en elkaar te helpen’ (‘Afro women need to stand side by side ‘in formation’’). De boodschap is dat ze de vooroordelen van haar publiek, de rassenhaat en vrouwendiscrimatie gaat slachten (‘Bitch I am back. I’ll slay, I’ll slay..).

Als je de clip nog een paar keer bekijkt, dan zie je een beeld van Martin Luther King: ‘more than a dreamer’, een duidelijke verwijzing naar de ‘I have a dream’  speech, waarin King wil dat blanke en zwarte kinderen met elkaar spelen en opgroeien in vrede. Het is duidelijk dat Beyonce dit nog niet ziet gebeuren.

 

4.Mijn interpretatie /beeld van het getoonde heden.

 

 Ik ben wel verrast, ik was eerlijk gezegd helemaal vergeten dat het zo slecht ging met New Orleans, Beyoncé herinnert me eraan en laat zien dat er nog wel degelijk problemen zijn. Ik was minder verrast over het beeld wat Beyoncé opwekte door bv. de scène waarin één klein zwart jongentje tegenover een heel politiekorps staat. Ik volg het nieuws over deze gebeurtenissen in Amerika heel goed en was dus niet zo verrast.

 

5.Mijn interpretatie /beeld van het getoonde verleden.

 

Je ziet in de video dat Beyoncé en andere zwarte vrouwen eruit zien als hele rijke vrouwen uit de 19e eeuw. Dit is een soort omgekeerde wereld want toen was dat alleen mogelijk voor blanken en waren de zwarten slaaf, er was toen nog sprake van slavernij. Het getoonde verleden gaat ook over onderdrukking (en verkrachtingen) in het zuiden: my daddy Alabama, Momma Louisiana. You mix that negro with that Creole make a Texas bama.

 

  1. Citeer twee zinnen waarin haar succes wordt benadrukt:

 

'I just might be a black Bill Gates in the making' & 'Bitch I'm back by popular demand'

 

7.Citeer twee zinnen waaruit blijkt dat Beyonce zich verbonden voelt met haar roots:

 

'I like my negro nose with Jackson Five nostrils' & 'Earned all this money but they never take the country out of me'

 

8.Twee elementen die het succes van Beyonce benadrukken:

 

Ze staat altijd centraal, het gaat om haar, zij leidt alles en staat in het centrum van de Formatie. Ten tweede: ze laat zich cool rondrijden in een dure auto (I rock my Givency dress..)

 

9.Twee elementen die de verbondenheid met haar roots benadrukken:

 

Iedereen in de clip is zwart en de Black Power groet die ze maakt als ze op de zinkende politie auto staat.

 

10.Waarom is gebruik gemaakt van fragmenten uit de documentaire That B.E.A.T.?

 

De fragmenten uit 'That B.E.A.T.' zijn echt, er is niks geacteerd of neergezet, er is geen sprake van overdrijving, dus dat zinkende huis wat je ziet aan het begin van Beyonce's clip is echt, Beyoncé overdrijft niet, het is realiteit. Als mensen zich gaan realiseren dat deze fragmenten echt zijn, dan gaan ze er ook beter over na denken. De andere reden is denk ik omdat ze zich gewoon heel erg verbonden voelt met de Afro Amerikaanse cultuur uit het zuiden van de VS en het daarom graag wil betrekken in haar videoclip. Het zet mensen aan het denken en hopelijk brengt ze meer aandacht voor het probleem dat bv. New Orleans nog steeds niet goed is hersteld van Katrina.

 

11.Waarom verschilt de vormgeving van de clip Formation met de fragmenten uit That B.E.A.T.

 

Alle fragmenten uit B.E.A.T. bevatten alleen A-filmische elementen en zijn heel rustig gefilmd (haast berustend) terwijl de fragmenten van Formation zelf veel actieve en energieke elementen bevatten (zinkende auto, kostuums, dansen) en meer een aanklacht zijn. De videoclip zelf is een mooie mix van aanklachten en probeert op een energieke manier mensen bewust te maken van alles wat in vragen 3,4 en 5 aan de orde is gekomen.